POSEBNE STROKE
KAMNOSEŠTVO
CVETLIČARNE
VRTNARIJE
ZLATARNE
FRIZERJI
POROČNI SERVISI
AMBULANTNA PRODAJA
SERVISNE DEJAVNOSTI
O NAS IN PARTNERJIH
Novosti / novice
Zakonodaja
Davčne blagajne
Sprememba DDV 1.1.2010
Rastlinski potni list
AKCIJE
Kontakt
GALERIJA:Virtualni frizer
 



S 1. januarjem 2010 se bodo spremenile stopnje DDV za nekatere proizvode in za nekatere storitve.

Novela zakona pomeni uskladitev z evropsko direktivo. Novela uvaja 8,5-odstotno stopnjo DDV za določene storitve, med njimi za prodajo knjig na vseh fizičnih nosilcih, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, storitve domačega varstva, frizerske storitve, manjša popravila koles, čevljev in usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja.


Frizerske storitve se obračunavajo po znižani, 8,5% stopnji DDV.


Po 8,5% DDV se bo obračunavala prodaja po naslednjih številkah 0601, 0602, 0603, 0604. 

Carinska nomenklatura:

  • 0601,0602      Sadike, čebulice, korenike, gomolji, cepiči, gobji miceliji
  • 0603             Rezano cvetje in zelenje, šopki, venci in podobno
  • 0604             Deli rastlin, trave, mahovi, lišaji, primerni za okras

Zakonsko ni točno definirano, kaj se smatra pod šopke in vence. Zato je Cvetličarska sekcija OZS izdala mnenje o tem, ki ga povzemamo v skrajšani obliki (avtor Iztok Mohorič, univ. dipl. pravnik):

V carinski nomenklaturi je zapisano: “Pri vsakem sklicevanju v tar. št. 0603 ali 0604 na katere koli vrste blaga je treba šteti, kot da zajema tudi šopke, košare s cvetjem, vence in podobne proizvode, izdelane v celoti ali deloma iz tovrstnih proizvodov, ne upoštevajoč pribor iz drugih materialov. Vendar pa te tarifne številke ne vključujejo kolažev ali podobnih dekorativnih plošč iz tar. št. 9701.

Iz zgoraj citiranega opisa lahko zaključimo, da nižjo stopnjo uživajo samo tisti materiali, ki so bili uporabljeni za izdelavo šopka, venca… :

  • šopek sestavljen iz cvetja, ki vsebuje tudi okrasni trak in papir
  • košara s cvetjem
  • venec z vsemi sestavnimi deli

Ne moremo pa kot nižjo stopnjo upoštevati artikla, ki je drugače samostojen in se samo prodaja v kompletu. Zato je potrebno ločevati prodajo po nižji in po splošni stopnji v primeru:

  • lončnica in okrasni lonček
  • šopek in vaza
  • aranžma iz cvetja in sveč

Bistveno je zato ugotoviti ali je bil drug material uporabljen za izdelavo proizvoda, ki uživa nižjo stopnjo – šopek, venec, košara s cvetjem oz. je njegov sestavni del, ali je drug material samostojen in se samo prodaja v kompletu.


 
Top